top of page
Keresés
  • Szerző képeGreen Arsenal

MIÉRT JÓ A BIO?

Frissítve: 2022. jan. 31.

A biotermékek kevesebb szermaradványt tartalmaznak

Az olyan vegyi anyagok, mint a szintetikus gombaölő vagy rovarölő szerek nagymértékben elterjedtek a konvencionális mezőgazdasági termelésben, így maradványaik sokszor megtalálhatók a terményekben is, amiket elfogyasztunk. A szermaradvány-szint, ha készítményenként nézzük, legtöbbször az egészségügyi határérték alatt marad (az Európai Unióban az esetek 95%-ban), ugyanakkor általában nemcsak egy, hanem több, esetenként akár egy tucat szintetikus molekula maradványa mutatható ki egy-egy zöldségben, gyümölcsben vagy gabonában.

Mivel előállításukhoz nem használnak szintetikus növényvédőszereket, a biotermékekben legtöbbször nincs kimutatható szermaradvány. A környezeti háttérterhelést persze a biogazdálkodók sem tudják kikerülni, de az ebből eredő szerterheltség mértéke és kockázata jóval alacsonyabb.


A biotermékek általában frissek és adalékanyagmentesek

Mivel nem tartalmaznak ízfokozókat és mesterséges konzerváló anyagokat, a biotermékeket általában nem is lehet sokáig a boltok polcain tartani. Bio- és termelői piacokon is a friss áru a meghatározó, amit aznap reggel szüreteltek.


Jó választás a környezet számára

A biotermékeket előállító ökológiai gazdálkodás termelési módszerei megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talaj termékenységét, kisebb környezeti terheléssel járnak és kímélik az ökológiai hálózat hasznos és ártalmatlan elemeit. Ami pedig jó a környezetnek, az jó Neked is!


Állatjóléti szempontok

Az ökológiai módon tartott állatok neveléséhez nem használhatók preventíven antibiotikumok, sem növekedési hormonok. Az ökogazdaságokban tilos a haszonállatok testrészeinek csonkítása, például a tejelő tehenek szarvatlanítása, a tojótyúkok csőrkurtítása, a sertések farokkurtítása.

Emellett az állatokat szabadon tartják, vagy biztosítják számukra a szükséges kijárást és mozgásteret, így nincsenek kiszakítva természetes környezetükből és korlátozva alapvető igényeik kielégítésében.


GMO-mentesség

Ökológiai gazdálkodásban nem használhatók genetikailag módosított szervezetek, sem pedig származékaik – ez természetesen az ökológiai takarmányozásra is igaz.

Az ökológiai gazdálkodás a természetes rendszerek megfigyelésén alapul. Az ökogazdák az egyedet önálló egésznek, és nem gének összességének tekintik. Az élőlények méltósága magasabb értékű.


Következetesség

A biogazdálkodók ökológiai módszerekkel előállított, de legalábbis vegyszerrel nem kezelt vetőmagot, illetve szaporítóanyagot használnak. Így már a fiatal növények is megfelelnek az ökogazdálkodás követelményeinek.

Minden új bioterület esetében legalább két évig tart az átállás ökológiai gazdálkodásra. Az átállás időszakában is be kell tartani minden vonatkozó előírást. Ez a „várakozási idő” biztonságot ad afelől, hogy a biotermékekben már kevésbé fordulnak elő a korábbi időszakból származó növényvédőszer-maradványok. Az átállási időszakban lévő üzemek termékeit elkülönítve kezelik.


A Biokontroll és GREEN BRANDS minősítéssel rendelkező, ökológiai gazdálkodásban is használható BIOREMIQ™ tökéletes választás és komplex megoldás a biogazdaságok gondozására.
31 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page