top of page
Keresés
  • Szerző képeGreen Arsenal

MIRE ÜGYELJÜNK A SZOBANÖVÉNYEK TÉLI ÁPOLÁSA SORÁN?

Bár a jó kertész sosem alszik, hajlamosak vagyunk a természet téli álmára hivatkozva, mi is kevesebb figyelmet szentelni növényeinknek ebben az évszakban. Holott, a tél jócskán próbára teszi szobanövényeinket, épp ezért fokozott figyelmet igényelnek ilyenkor.

Tápoldat használata télen

Ne büntessük félhomályos szobákban növényeinket!

Télen a rövidebb nappalok, a lehúzott redőnyök hatására növényeink gyakran fényhiányban szenvednek. Ahhoz, hogy életfolyamataikat fenntartsák, természetes fényt kell biztosítanunk számukra, így ilyenkor a legoptimálisabb, ha déli fekvésú szobákba helyezzük át őket. A fényhiány elsődleges jele nem összekeverendő a vízhiánnyal, így ha a növény levelei sárgulni kezdenek, ne öntözéssel próbáljuk "gyógyítani" őket!


Óvatosan a szellőztetéssel, hisz növényeink is megfázhatnak!

Szobanövényeink 18-20 fok körül érzik a legjobban magukat. A szobák szellőztetése során azonban ugyanúgy huzatot kaphatnak, mint mi, így fontos, hogy ügyeljünk rájuk. A hirtelen hőmérséklet-változást semelyik növény sem viseli jól, így óvjuk őket attól, hogy percekig érje őket a beáramló hideg levegő!


Fogd vissza az öntözést!

Az egyik legáltalánosabb hiba, ami elkövetünk, a túlöntözés. A téli, nyugalmi időszakban növényenk vízigénye lecsökken. 15-18 fok körüli teleltetés estén mindenképpen minimalizálni kell az öntözést. Ha meleg, fűtött, száraz levegőjű szobában vannak a növények, 25 fok vagy a feletti hőmérsékleten, akkor az öntözést a nyári időszakhoz képest mérsékelni kell, és nem árt egyidejűleg a páratartalom növelését biztosítani.


A száraz levegő kedvez az élősködőknek

BIOREMIQ növénykondícionáló

Az atkák, tetvek megjelenésének és szaporodásának kifejezetten kedvez a fűtött otthonok meleg, száraz levegője, így fontos, hogy időben reagáljunk. A betegség külső jelei korán észlelhetően - hirtelen sárguló, barnuló, potyogó levelek - , s az élőködők sok esetben (gyapjastetvek, atkák) szabad szemmel is láthatóak. Ahogy észleljük a tüneteket, kezdjük el a permetezést a BIOREMIQ-kel - legegyszerűbb a termék otthoni felhasználásra szánt, szórófejes, készre hígított kiszerelését választani - és hetente ismétleljük meg!


Bizonyos dísznövények télen is tápoldatért kiáltanak

BIOREMIQ növénykondícionáló

Növényeink többsége november és február között pihen. Viszont ne feledkezzünk meg figyelmet fordítani azokra, amelyek télen is virágoznak, mint az orchideák, azáleák, a ciklámen, a karácsonyi kaktusz, vagy éppen a mikulásvirág. Hogy sokáig gyönyörködhessünk bennük, ezeket a növényeket mindenképp érdemes tápoldatozni. Használjuk a BIOREMIQ-et kéthetente 1%-os hígításban és növényeink meg fogják hálálni a törődést!

157 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page