top of page
Keresés
  • Szerző képeGreen Arsenal

ELSŐ LÉPÉSEK A BIO KONYHAKERT FELÉ

Készíts vetéstervet!

Bár a tavasz érkezéséig még van időnk, mégis a február már alkalmas lehet arra, hogy bizonyos munkákkal előkészüljünk. Ilyen például a vetőmagok beszerzése. Mielőtt azonban vásárolni indulnál, érdemes elkészítened saját vetéstervedet.


Vedd figyelembe a növénytársítás

szabályait, ami a bio zöldségeskert alapja!

A vetésterv készítésekor alkalmazzunk olyan ültetési stratégiát, amivel elősegítjük a veteményes öngyógyító képességét. A növénytársítás lényege, hogy úgy alakítsunk ki vegyeskultúrát, hogy a növények egymás fejlődését segítsék. Ahhoz, hogy a szomszédos növények a lehető legjobb hatást gyakorolják egymásra és a jó termés mellett a kártevők elleni védekezésben is „szövetkezni” tudjanak, be kell tartanunk néhány aranyszabályt:


1. Ugyanannak a növénycsaládnak ne ültessük egymás mellé vagy egymás a tagjait!

Az egyazon növénycsaládba tartozó növények genetikailag rokonságban állnak egymással, éppen ezért hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Így ugyanazon család tagjai ugyanazokra a betegségekre, kártevőkre lehetnek érzékenyek, illetve hasonló módon és mértékben veszik fel a tápanyagokat a talajból, ezzel hátráltatva egymás fejlődését.


2. Talajzsaroló növényt talajjavító növénynek kell követnie!

Az ok nagyon egyszerű: a talajzsaroló növény elszívja környezetéből a hasznos tápanyagot, így rontva a talaj minőségét. Hogy az általa okozott kárt helyreállíthassuk, talajjavító növényre lesz szükségünk.


3. A gyomosító/gyomnevelő növényeket követő szakaszokba gyomfojtó/gyomirtó növényeket ültessünk!

Minden növény máshogy viszonyul a feltörő gyomokhoz: egyes fajták könnyen felülkerekednek rajtuk, gyors fejlődésükkel egyszerűen megfojtva fejlődésüket, más növények viszont nem tudják tartani a lépést a gyomokkal.


4. Rendezzük össze a hasonló magasságú/méretű, vetési idejű és tenyészidejű növényeket!

A fenti tanács betartásával kertünk könnyebben kezelhetővé válik, hiszen nem kell annyi különböző feladatot észben tartanunk és a munka is gyorsabban elvégezhető.


5. Váltsák egymást a különböző gyökérmélységű növények!

A növénytársítás során nagyon fontos tényező, hogy tudjuk, milyen haszonnövénynek mekkora terjedelmű és mélységű gyökerei vannak . A gyökér hosszúsága összefügg a tenyészidő hosszával és a növény talajjavító képességével. A rövid tenyészidejű növényeket jó köztesnek ültetni két fősor közé, hiszen a sekély gyökerek felszedése nem okoz kárt a környező palántákban sem.


Vegyszermentes védekezés a kártevők ellen

A jól átgondolt növénytársítás egyik elvitathatatlan előnye, hogy támogatja a kártevők elleni természetes védekezést. Vegyük például a levéltetveket! Különösen kedvelik a virágokat, a friss leveleket és hajtáscsúcsokat, viszont ki nem állhatják az ánizst, csalánt, fokhagymát, kamillát, vagy a koriandert. De mondhatnánk akár a burgonyabogarat is, amely előszeretettel károsítja a burgonyaféléket, a paradicsomot, paprikát és a padlizsánt is, viszont messze elkerüli azokat a palántákat, amely mellé bab, hagyma, kapor, vagy len van ültetve.

Vessük el a magokat!

Ha megterveztük veteményesünket, bizonyos zöldségeket, mint a petrezselyem, vöröshagyma, fejessaláta, borsó, sárgarépa, spenót – amelyek alacsony hőmérsékleten is csíráznak és az átmeneti fagyok sem károsítják őket –, februárban már bátran vethetjük is. Na de kik legyenek a "szomszédok"?

NÖVÉNY NEVE

MILYEN NÖVÉNYNEK SEGÍT?

MILYEN NÖVÉNY SEGÍTI?

MIT NE ÜLTESSÜNK MELLÉ?

PETREZSELYEM

kukorica, paradicsom, spárga

káposzta, hagyma

VÖRÖSHAGYMA

káposzta, paradicsom

répa

borsó, bab, lencse, petrezselyem

FEJESSALÁTA

karalábé, retek, bab, répa

káposzta, zeller, petrezselyem, zsázsa

BORSÓ

spenót, bab, retek, sárgarépa, uborka, karfiol

menta, koriander

vöröshagyma, fokhagyma

SÁRGARÉPA

hagyma, paradicsom, saláta

hagyma, zsálya, üröm, rozmaring, bab, len

pasztinák, retek, kapor

SPENÓT

bab, borsó

Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, kis tanulással és utána olvasással bárki megtervezheti a tökéletes bio veteményest. Ne féljünk belevágni, hisz nincs is annál jobb, mint amikor a saját kertünkből kerül egyenesen a tányérra az étel!


Lédús és zsenge termést Mindenkinek!

188 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page